Problemen in de sociale omgeving van mensen kunnen zorgen voor het ontstaan van stress. Ook ervaren veel mensen stress door hun werk; ook wel psychosociale arbeidsbelasting genoemd of afgekort PSA. De omgang met collega’s en cliënten kan veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt, zeker als er sprake is van pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben in de vorm van ernstige lichamelijke en psychische klachten. Ook een hoge werkdruk kan een bron van stress vormen. De werkgever is verplicht grensoverschrijdend gedrag en werkdruk te voorkomen. Maar ook de werknemers zelf dragen hiervoor medeverantwoordelijkheid.
Die factoren als: seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten, werkdruk en discriminatie die in de arbeidssituatie stress teweeg brengen.
PSA levert een grote bijdrage aan uitval van werknemers, is van invloed op de productiviteit van een organisatie en is een standaardonderdeel van een RI&E (Risicoinventarisatie en Evaluatie).
Een leven zonder stress is onmogelijk. Iedereen heeft er weleens last van. Dat kan positieve stress zijn (plankenkoorts) of negatieve stress (werkdruk). Net zoals lichaamspijn waarschuwt voor beschadigingen, zo waarschuwt een stressreactie voor een gevaarlijke of levensbedreigende situatie. Als u last heeft van stress, denkt u meestal niet meteen dat u een overspanning of een burnout kunt krijgen. Een burnout is vrijwel altijd werkgerelateerd en volgt meestal op een jarenlange opbouw van stressoren. Een overspanning daarentegen kan al eerder optreden en kan een persoonlijke én een werkgerelateerde oorzaak hebben. Daarnaast is meestal geen sprake van een continuë stresssituatie, maar komt dit voor in vlagen, afhankelijk van de oorzaak.
Kenmerken van stress, overspanning, burnout en depressie