Wat staat u te doen, hoe moet u handelen bij een onverwachte ingrijpende gebeurtenis? U heeft namelijk een cruciale rol voor de medewerkers op de werkvloer.
Wat is een schokkende gebeurtenis?
Kenmerkend voor een schokkende gebeurtenis is dat het onverwacht gebeurt. U staat er niet bij stil als u in de auto stapt dat u bekneld kunt raken tussen twee vrachtwagens. En dat is maar goed ook. Uw normale gevoel van “onkwetsbaarheid” is in één klap weg. Een ander kenmerk is dat de gebeurtenis vaak gepaard gaat met doodsangst of levensbedreiging.
Uw rol als leidinggevende bij een schokkende gebeurtenis
De eerste uren van uw aanwezigheid na een bedrijfsongeval of geweldsdelict kunt u nooit overdoen. U hebt een cruciale rol op de werkvloer. Medewerkers vergeten nooit hoe u op dat moment handelde. Als u ter plekke bent, handel dan naar beste vermogen. Luister naar uw intuïtie, maar gebruik wel uw verstand. Raadpleeg het interne protocol, als dat er is en gebruik ook de ‘Checklist voor managers’. Zorg dat medewerkers goed worden opgevangen. Schakel alarmdiensten in als dat nodig is. Het is van belang om familie van betrokkenen te informeren, maar ook het overige personeel dat in het bedrijf aanwezig is. Er is niets zo frustrerend dan dat medewerkers niet weten wat er is gebeurd. Een korte mededeling dat ze later horen wat er gaande is, getuigt ervan dat u aan hen denkt. Het wordt erg lastig om de leiding te nemen, als u bij het ongeluk was of ook bedreigd bent. Schroom dan niet, als het kan, om een collega te vragen uw taak tijdelijk over te nemen. U hebt recht op goede zorg.
Het werk gaat door
Bij productiebedrijven maar ook winkels en andere dienstverlenende bedrijven gaat het werk door. Sommige bedrijven kunnen niet sluiten. Denk aan een camping, een krant of een hotel. Dan draagt de manager of de eigenaar de zorg voor de continuïteit van het bedrijf. Een schokkende gebeurtenis vraagt om ingrijpende maatregelen. Als de arbeidsinspectie moet komen, ligt de productie stil. Als iemand achter zijn of haar bureau een infarct krijgt, dan wordt er niet meer gewerkt. De volgende dag echter wel weer. Mensen die net een schok te verwerken hebben gekregen, kunnen ‘even’ niet werken. Let erop dat anderen de taken waarnemen.
Als er dodelijke slachtoffers zijn
Niet alleen de schok, maar ook het verlies van een collega raakt mensen. Houd daar rekening mee en geef mensen de ruimte voor verdriet en verwerking. Stel medewerkers in de gelegenheid naar de begrafenis of crematie te gaan.
De dagen daarna
Mensen kunnen verlaat reageren. Houd medewerkers scherper in de gaten. Drukte en spanningen kunnen extra prikkelbaarheid en concentratieverlies tot gevolg hebben. Men kan neerslachtig worden of heel snel boos. Neem de tijd voor hen. Hoe meer aandacht u ze nu geeft, hoe sneller ze de draad weer oppakken. Van belang is dat werknemers niet uit hun ritme raken. Het is belangrijk dat ze aan het werk blijven. Sta op het werk stil bij wat er gebeurt is. Blijven werknemers ziek thuis? Vraag uw bedrijfsarts dan na enkele dagen om uw medewerker versneld op te roepen, ter voorkoming van langdurig verzuim.
Goede opvang en nazorg
Laat mensen niet zomaar naar huis gaan, maar houd ze bij elkaar als het kan. Bij ernstige ongelukken of geweldsdelicten is nazorg een absolute noodzaak. Schakel een bedrijfsmaatschappelijk werker in. De volgende dag is men de eerste schok enigszins te boven en dan slaat de angst toe, dan komen de stressreacties. Van groot belang is om dan een feitelijke reconstructie te doen van de gebeurtenis. Indien mogelijk wordt dit groepsmatig gedaan. Een goede nazorg draagt bij aan een goede verwerking.
U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stress-Trainer voor meer informatie.
Tel 06-22069469
Afdrukken